Gjuthartsisolerade transformatorer

Gjuthartsisolerade transformatorer används ofta i miljöer där brand- och personrisk måste elimineras. Samtidigt krävs att driftsäkerheten skall vara hundraprocentig. Några exempel är tung industri, gruvor, tunnlar, sjukhus, flygplatser, datahallar, köpcentrum och idrottsarenor. Våra transformatorer finns i tusentals sådana anläggningar runtom i världen, så vi vet vad som krävs. Därför använder vi endast utvalda europeiska tillverkare, var och en experter på sitt område. Du kan därför vara säker på att vi alltid kan erbjuda en transformator som är anpassad för just din applikation.

Varför skall jag välja en gjuthartsisolerad transformator från Unitrafo?

 • Innehåller inga vätskor, vilket minimerar risken för förgiftning av miljö och människor
 • Icke-explosiva samt självsläckande vid extern brand. Ingen kostsam brandskyddsutrustning behövs
 • Kan användas i miljöer med hög luftfuktighet och kraftig nedsmutsning
 • Glasfiberförstärkta lindningar minimerar risken för sprickbildning och gör transformatorn okänslig för snabba temperaturväxlingar
 • Ingjutna, vakuumfria lindningar – Partiella urladdningar <10 pC, vilket minimerar risken för genomslag
 • Kan installeras i omgivningstemperaturer från -60 till +60 grader C och kan därför användas i både tropiska och arktiska miljöer
 • Den termiska trögheten i lindningarna gör dem motståndskraftiga mot kortvariga överbelastningar
 • Kan konstrueras för alla tänkbara applikationer, till exempel övertonsdrift, seismiska påfrestningar och varierande lastcykler
 • Finns även för utomhusinstallation med specialkapslingar upp till IP56
 • Hög kortslutningshållfasthet
 • Enkel installation – sparar tid
 • I princip underhållsfria

Tekniska data

Effekt10 kVA - 30 MVA
Konstruktionsspänningupp till 52 kV
Temperaturklasser (material)F (155°C), H (180°C)
Omgivningstemperatur-60°C till +60°C
LindningsmaterialAluminium alt Koppar
KapslingsklasserIP21 till IP56
TillbehörTempvakter, PT100-givare, Fläktar för forcerad kylning, vibrationsdämpare, jordningskopplare etc. Se även Tillbehör i Produktmeny
KlassningE2, C2, F1 är standard, men även E3 (IEC60076-16) samt C4 (GOST-R) är möjligt.
KylningAN / ANAF / AFWF
Frekvenser50 Hz, 60 Hz, 16 2/3 Hz
Partiella urladdningar<10 pC

Våra gjuthartsisolerade transformatorer finns i fyra standardversioner: Miljö Eko®, Miljö Eko2®, Miljö Plus® och Miljö Max® – alla med olika nivåer på effektförlusterna så att du kan välja rätt transformator för ditt behov. Samtliga typer följer naturligtvis också Ekodesigndirektivet; EU regel 548/2014.

Vi tillverkar även dessa transformatorer för omriktardrifter, magnetisering, jordning, vindkraft och andra ändamål. Vissa transformatorer för specialapplikationer behöver inte tillverkas enligt Eco design och därför kan man vid behov konstruera en typ som passar exakt de behov man har. Kontakta oss gärna om du vill veta vilka typer du kan använda för just din applikation.

På bilden intill ser du en transformator med påbyggd jordningskopplare. Något vi naturligtvis också kan erbjuda.

Kontakta oss för referenser.

Miljöanpassade transformatorer – En god affär både för dig och miljön

2011 introducerade vi Miljö Plus®, en ny typ av transformator som nu vinner allt mer terräng. Miljö Plus® har extremt låga effektförluster och har redan uppmärksammats av flera större entreprenörer och industrier. Bland kunder som valt Miljö Plus märks Assemblin, Midroc, Caverion, Volvo, Holmen Paper, Ovako Steel samt flera ledande energibolag.

2013 introducerade vi också Miljö Max® – en transformator med amorf kärna som ger extremt låga tomgångsförluster. Vi rekommenderar denna transformator när man har en hög förlustvärdering och låg genomsnittlig belastning. Miljö Max® är, som nämnts, en transformator med amorf kärnplåt och detta möjliggör en dramatisk reducering av tomgångsförlusterna – faktiskt upp till 75% jämfört med en standardtransformator! Som exempel kan nämnas att man på en 1250 kVA med amorf kärna kan spara upp till 16000 kWh på ett år. Än så länge är det förhållandevis dyrt att tillverka kärnor av amorf kärnplåt och därför betingar den här typen av transformatorer ett högre pris, men vid höga förlustvärderingar och låg belastning kan de ändå vara en bra investering.

Under 2014 introducerades även en tredje variant i vår miljöserie, Miljö Eko®. Denna typ togs fram tidigare än nödvändigt för att man redan före Ekodesignkraven trädde i kraft skulle kunna köpa en transformator som garanterat följde de nya reglerna. Sedan 2015 är detta den nya ”standardtransformatorn” eftersom den följer de nya reglerna men fortfarande har ett konkurrenskraftigt pris.

Den senaste transformatorn i vår miljöserie, Miljö Eko2®, klarar kraven i EU:s Eco design Tier 2, som skall träda i kraft 1 juli 2021. Den började levereras 2017 och nu ökar efterfrågan för varje dag  vi närmar oss 2021. Så vill du ha en mer framtidssäker anläggning är det den här du skall välja.

Vad är en amorf legering?

Metaller har en kristallin struktur med en regelbunden struktur av atomer. En amorf metall, däremot har en oregelbunden struktur. Den amorfa strukturen uppnås genom att metallen snabbt övergår från flytande till fast form, oftast genom snabb nedkylning. Metallen behåller då sin oregelbundna struktur och blir amorf. Tidigare har tillverkning av amorf metall setts som nästan omöjlig, men nu har man hittat en tillförlitlig teknik. Amorf metall är mycket stark och har väldigt bra magnetiska egenskaper, men den kräver en avancerad teknik och speciella maskiner för att kunna framställas.

Vilken typ skall jag ha?

Generellt, rekommenderar vi Miljö Eko® och Miljö Eko2® vid låg till medelhög belastning. Miljö Plus® – rekommenderar vi vid medelhög till hög belastning och Miljö Max® rekommenderar vi vid låg belastning i samband med hög förlustvärdering.

Vill du se närmare hur de olika förlustvärdena påverkar totalkostnaden, så rekommenderar vi att du går in på vår kalkylsida. Där finns flera användbara kalkyler för dig som funderar på att investera i en ny transformator.

Gjuthartsisolerad transformator från Unitrafo
Gjuthartsisolerad transformator från Unitrafo i Tingstadstunneln Göteborg

Generella fakta för Gjuthartsisolerade transformatorer:

Skonsamma för miljön:

 • Innehåller inga vätskor, gifter eller gaser som kan vara skadliga. Kan placeras utomhus i känsliga områden, till exempel nära vattentäkt.

Säkra:

 • Kan inte självantända och kan således inte orsaka brand.
 • Vid extern brand är de självsläckande.

Ekonomiska:

 • Installationen kräver inga extra säkerhetsarrangemang och transformatorerna kan oftast installeras nära last.
 • Sammantaget ger detta stora besparingar i installationskostnader.

Fuktbeständiga:

 • Jämfört med konventionellt torrisolerade transformatorer är de mer fuktbeständiga och tål bättre aggressiva miljöer.
 • Glasfiberförstärkta lindningar minimerar risken för sprickbildning och gör transformatorn okänslig för snabba temperaturväxlingar

Konkurrenskraftiga produkter för alla applikationer:

 • Kraft, distribution, frekvensomriktardrift, magnetisering, nollpunkt och specialanpassningar – exempelvis reducerade magnetfält.

Så här är en gjuthartsisolerad transformator uppbyggd:

Beskrivning (standardtransformator)

 1. Jordningsskruv
 2. HSP-uttag
 3. Omsättningsomkopplare
 4. HSP-lindning
 5. LSP-lindning
 6. Lindningsstöd
 7. LSP-uttag
 8. Kärna
 9. Lyftöglor
 10. Kopplingslåda för tempgivare
 11. Märkskylt
 12. Tempgivare
 13. Undre okbalkar
 14. Dragöglor
 15. Omställbara hjul
Gjuthartsisolerad transformator - principskiss