Miljöanpassade gjuthartsisolerade transformatorer
Gjuthartsisolerade transformatorer används ofta i miljöer där brand- och personrisk måste elimineras. Samtidigt krävs att driftsäkerheten skall vara hundraprocentig. Några exempel är transformatorer för tung industri, gruvor, tunnlar, sjukhus, flygplatser, datahallar, köpcentrum och idrottsarenor. Våra miljöanpassade transformatorer finns i tusentals sådana anläggningar runtom i världen, så vi vet vad som krävs. Därför använder vi endast utvalda europeiska tillverkare, var och en experter på sitt område. Du kan därför vara säker på att vi alltid kan erbjuda en transformator som är anpassad för just din applikation.
Varför skall jag välja en miljöanpassad gjuthartsisolerad transformator från Unitrafo?
- Innehåller inga vätskor, vilket minimerar risken för förgiftning av miljö och människor
- Icke-explosiva samt självsläckande vid extern brand. Ingen kostsam brandskyddsutrustning behövs
- Till skillnad mot konventionella torrisolerade transformatorer kan gjuthartsisolerade transformatorer i högre grad användas i miljöer med hög luftfuktighet och kraftig nedsmutsning
- Glasfiberförstärkta lindningar minimerar risken för sprickbildning och gör transformatorn okänslig för snabba temperaturväxlingar
- Ingjutna, vakuumfria lindningar – Partiella urladdningar <10 pC, vilket minimerar risken för genomslag
- Kan installeras i omgivningstemperaturer från -60°C till +60°C och kan därför användas i både arktiska och tropiska miljöer
- Den termiska trögheten i lindningarna gör dem motståndskraftiga mot kortvariga överbelastningar
- Kan konstrueras för alla tänkbara applikationer, till exempel övertonsdrift, seismiska påfrestningar och varierande lastcykler
- Finns även för utomhusinstallation med specialkapslingar upp till IP56
- Hög kortslutningshållfasthet
- Enkel installation – sparar tid
- I princip underhållsfria
Tekniska data – gjuthartsisolerade transformatorer
Effekt | 10 kVA - 30 MVA |
Konstruktionsspänning | upp till 52 kV |
Temperaturklasser (material) | F (155°C), H (180°C) |
Omgivningstemperatur | -60°C till +60°C |
Lindningsmaterial | Aluminium alt Koppar |
Isolationsmaterial | Gjutharts (epoxi/epoxy) |
Kapslingsklasser | IP21 till IP56 |
Tillbehör | Tempvakter, PT100-givare, Fläktar för forcerad kylning, vibrationsdämpare, jordningskopplare etc. Se även Tillbehör i Produktmeny |
Klassning | E2, C2, F1 är standard, men även E3 (IEC60076-16) samt C4 (GOST-R) är möjligt. |
Kylning | AN / ANAF / AFWF |
Frekvenser | 50 Hz, 60 Hz, 16 2/3 Hz |
Partiella urladdningar | <10 pC |
Våra gjuthartsisolerade transformatorer, anpassade för industri, finns i två standardversioner: Miljö Eko2® och Miljö Plus® – båda med olika nivåer på effektförlusterna så att du kan välja rätt transformator för ditt behov. Samtliga typer följer naturligtvis också Ekodesigndirektivet; EU regel 548/2014 fas 2.
Vi tillverkar även dessa transformatorer för omriktardrifter, magnetisering, jordning, vindkraft och andra ändamål. Vissa transformatorer för specialapplikationer behöver inte tillverkas enligt Eco design och därför kan man vid behov konstruera en typ som passar exakt de behov man har. Kontakta oss gärna om du vill veta vilka typer du kan använda för just din applikation.
På bilden intill ser du en transformator med påbyggd jordningskopplare. Något vi naturligtvis också kan erbjuda.
Miljöanpassad transformator – En god affär både för industri och miljö
2011 introducerade vi Miljö Plus®, en typ av transformator som blivit standard hos många av vår kunder. Miljö Plus® har extremt låga belastningsförluster och har därför blivit en storsäljare till industrier, som generellt sett ligger på en högre genomsnittlig belastning än t ex nätbolag. Bland kunder som valt Miljö Plus märks Assemblin, Midroc, Caverion, Volvo, Holmen Paper, Ovako Steel med flera.
2013 introducerade vi Miljö Max® – en industri-transformator med amorf kärna som ger extremt låga tomgångsförluster. Vi rekommenderar denna transformator när man har en hög förlustvärdering och låg genomsnittlig belastning. Miljö Max® är, som nämnts, en transformator med amorf kärnplåt och detta möjliggör en dramatisk reducering av tomgångsförlusterna – faktiskt upp till 75% jämfört med en standardtransformator! Som exempel kan nämnas att man på en 1250 kVA med amorf kärna kan spara upp till 16000 kWh på ett år. Än så länge är det förhållandevis dyrt att tillverka kärnor av amorf kärnplåt och därför betingar den här typen av transformatorer ett högre pris, men vid höga förlustvärderingar och låg belastning kan de ändå vara en bra investering.
Under 2014 introducerades även en tredje variant i vår miljöserie, Miljö Eko®. Denna typ togs fram tidigare än nödvändigt för att man redan före Ekodesignkraven trädde i kraft skulle kunna köpa en transformator som garanterat följde de nya reglerna. Sedan introduktionen har vi levererat tusentals transformatorer av denna typ.
2017 kom den senaste transformatorn i vår miljöserie, Miljö Eko2®. Den klarar kraven i EU:s Eco design Tier 2, som trädde i kraft 1 juli 2021. Idag är detta den nya ”standardtransformatorn” Så vill du ha en framtidssäker anläggning till ett konkurrenskraftigt pris så är det den här du skall välja.
Varför amorf legering i transformatorns kärna?
Metaller har en kristallin struktur med en regelbunden struktur av atomer. En amorf metall, däremot har en oregelbunden struktur. Den amorfa strukturen uppnås genom att metallen snabbt övergår från flytande till fast form, oftast genom snabb nedkylning. Metallen behåller då sin oregelbundna struktur och blir amorf. Tidigare har tillverkning av amorf metall setts som nästan omöjlig, men nu har man hittat en tillförlitlig teknik. Amorf metall är mycket stark och har väldigt bra magnetiska egenskaper, men den kräver en avancerad teknik och speciella maskiner för att kunna framställas.
Vilken transformatortyp skall jag ha?
Generellt, rekommenderar vi Miljö Eko2® – vid låg till medelhög belastning och Miljö Plus® – vid medelhög till hög belastning.
Vill du se närmare hur de olika förlustvärdena påverkar totalkostnaden, så rekommenderar vi att du går in på vår kalkylsida. Där finns flera användbara kalkyler för dig som funderar på att investera i en ny transformator.
Industry Plus2 – vår senaste ”supertransformator”
Vår nya Industry Plus2 är från början byggd för att klara framtidens elnät och krävande industriella applikationer. Den tål de flesta icke-linjära laster och tuffa miljörer. För din trygghet erbjuder vi alltid Industry Plus2 med 5 års garanti.
Generella fakta för Gjuthartsisolerade transformatorer:
Transformatorer skonsamma för miljön:
- Innehåller inga vätskor, gifter eller gaser som kan vara skadliga. Kan placeras utomhus i känsliga områden, till exempel nära vattentäkt.
Säkra transformatorer:
- Kan inte självantända och kan således inte orsaka brand.
- Vid extern brand är de självsläckande.
Ekonomiska transformatorer:
- Installationen kräver inga extra säkerhetsarrangemang och transformatorerna kan oftast installeras nära last.
- Sammantaget ger detta stora besparingar i installationskostnader.
Fuktbeständiga transformatorer:
- Jämfört med konventionellt torrisolerade transformatorer är de mer fuktbeständiga och tål aggressiva miljöer bättre.
- Glasfiberförstärkta lindningar minimerar risken för sprickbildning och gör transformatorn okänslig för snabba temperaturväxlingar
Konkurrenskraftiga transformatorer för alla applikationer:
- Transformatorer för distribution, frekvensomriktardrift och magnetisering. Krafttransformatorer, nollpunktstransormatorer och specialanpassningar – exempelvis med reducerade magnetfält.
Ladda ned dokumentation
Download documentation
Så här är en gjuthartsisolerad transformator uppbyggd:
Beskrivning (standardtransformator)
- Jordningsskruv
- HSP-uttag
- Omsättningsomkopplare
- HSP-lindning
- LSP-lindning
- Lindningsstöd
- LSP-uttag
- Kärna
- Lyftöglor
- Kopplingslåda för tempgivare
- Märkskylt
- Tempgivare
- Undre okbalkar
- Dragöglor
- Omställbara hjul